wtorek, 28 października 2014

Emulsja odmładzająca z pestkami winogron

Pestki winogron - zawierają kilkaset różnych składników odżywczych zwanych OPC - oligomeryczne proantocyjanidyny, nazywanych także „super utleniaczami", ponieważ efekt ich działania jest kilkadziesiąt razy większy od witaminy C i E.


Pestki maja zastosowanie w kosmetyce i medycynie: 

  • wzmacniają pękające naczynia krwionośne
  • zmniejszają ilość rakotwórczych nitrozoamin występujących np w wędlinach
  • obniżają poziom histaminy
  • wzmacniają wiązania kolagenowe w skórze
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia zatorów
  • wspomagają gojenie się ran
  • zapobiegają szkodom powodowanym przez wolne rodniki.
Jest to produkt mający mnóstwo zastosowań, ale najważniejsze z nich to działanie:
  1. przeciwutleniające
  2. przeciwbakteryjne
  3. przeciwnowotworowe
  4. przeciwzapalne
  5. przeciwwirusowe
  6. przeciwalergiczne
  7. rozszerzające naczynia krwionośne 
Można je spożywać po ususzeniu lub w postaci wyciągu olejowego.


Moja metoda polega na zebraniu pestek - ze swoich winogron, wysuszeniu ich i zmieleniu i zrobieniu maceratu olejowego. Wykorzystałam go  do stworzenia emulsji magnezowej o działaniu ujędrniającym i odmładzającym skórę.


  • 10 łyżek chlorku magnezu
  • 12 łyżek wody różanej - zalałam nią magnez i przelałam do butelki. Następnie dodałam:
  • 5 ml oleju z alg focus
  • 40 kropli wyciągu z marchwi
  • dopełniłam butelkę wyciągiem olejowym z pestek winogron


Przed użyciem wstrząsnąć, aby obydwie fazy się połączyły. Emulsja lekko brązowi skórę dzięki wyciągowi z marchwi.


poniedziałek, 27 października 2014

27 OCTOber - Święto Octu i Octowi Spryciarze

W zeszłym roku Inez ogłosiła 27 października Świętem Octu.
Dołączam i ja ze swoimi zbiorami, które dziś objawia swój mały rąbek, to zaledwie kilka butelek z cudownym eliksirem zamkniętym w niepozornych butelkach, a zawierających to co najlepsze z owoców, ziół, kwiatów czy chwastów. 

 
  • z czeremchy i głogu
  • z jabłek i lawendy
  • 4 kolorowy - czeremcha, owoce dzikiej róży, owoce głogu, lawenda 



  • z nawłoci i pomarańczy
  • z pomidorów i buraka
  • z dzikiej róży, czeremchy i kolendry - liści
  • jabłkowy balsamiczny z koniczyną 

A dziś nastawiłam  octy do zadań specjalnych, czyli Octowych Spryciarzy:


Pachnący Spryciarz - przyda się do rozgrzewających napojów zimą, czy świątecznych ciasteczek czy magicznych kosmetyków - Pan po lewej, z anyżową gwiazdą i czapeczką w świątecznej czerwieni:
  1. imbir
  2. kora cynamonu
  3. gałka muszkatołowa
  4. goździki
  5. anyż
  6. skórka z cytryny
  7. ziele angielskie

Spryciarz Antyprzeziębieniowy - gdy boli gardło, dokuczają zatkane zatoki czy męczy nas katar - Pan z prawej, w żółtym żabocie i szaliku:
  1. majeranek
  2. kozieradka
  3. czarnuszka
  4. rumianek
  5. owoce czarnego bzu
  6. tymianek
  7. anyżek
Mieszanie składników do octów specjalistycznego zastosowania to mega zabawa, ciekawe eksperymenty i niecierpliwy czas na oczekiwanie zlania gotowego napoju.
Do dzieła Kochani, niech wszyscy świętują  Dzień Octu.

niedziela, 26 października 2014

Ciasto z fasoli z kremem z awokado

 Ciasto z fasoli "chodziło" mi po głowie od jakiegoś czasu, w końcu się za nie zabrałam i wyszło coś takiego:


  • 2 puszki fasoli czerwonej lub 500 g gotowanej
  • 2 dojrzałe banany
  • 10 namoczonych daktyli
  • 1 szkl wody
  •  4 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • ok 1,5 szkl mąki jaglanej
  • 3/4 szkl mąki kokosowej - mogą być wiórki 
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  •  cynamon
  • imbir
Mokre składniki zblendowałam na pastę, potem po woli dorzuciłam suche i po wymieszaniu wyszło gęste ciasto. Przełożyłam je na płaską blaszkę wyłożoną papierem, posypałam pestkami dyni i orzechami włoskimi. Piekłam koło 40 min w 180 st C. Po wystudzeniu przekrawam ciasto na dwie części.


Krem
  • 2 awokado - pestki suszymy. Można zrobić przyprawę lub macerat:)
  • 3/4 szkl namoczonych daktyli
  • 4 łyżki kakao
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szkl zblendowanych na pastę dowolnych orzechów
Wszystkie składniki miksuję na gęsty krem i smaruję nim ciasto. Można dodać dowolne przyprawy, jednak nie dużo bo w cieście jest wyczuwalny cynamon i imbir.

Maceracja na gorąco

O maceratach pisałam już tutaj. Wczoraj odcedziłam i opisałam maceraty wykonane na ciepło, z tym że  były one robione metodą przyspieszoną:). Zalałam surowiec olejem słonecznikowym, wstawiłam do garnka wyściełanego ściereczką i podgrzewałam 1,5 godziny.




Woda ma pozostać ciepła, ale nie może się gotować bo macerat będzie do wyrzucenia. Zostawiam słoiki w garnku z wodą do następnego dnia, aby olej przejął jak najwięcej składników, następnie podgrzewam znów słoiki, odcedzam surowiec i przelewam do wyparzonych i zdezynfekowanych pojemników.


 Taki sposób maceracji jest niezbędny, gdy potrzebuję na szybko składników do kremów i kosmetyków, ale lepiej jest robić maceraty na zimno, gdzie surowiec przez 2 tyg pływa sobie w oleju i spokojnie oddaje mu swoje skarby:)

niedziela, 19 października 2014

Chleb z oliwkami i dynią

16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Nie wiedząc o tym, upiekłam chleb bezglutenowy:



  • 2 szkl mąki bezglutenowej - u mnie jaglana - 1 szkl, gryczana - 1/2 szkl i amarantusowa - 1/2 szkl
  • koło 3 szkl mleka - u mnie domowe kokosowe
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • po garści nasion słonecznika, lnu i pestek dyni
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • sól 
  • nasiona pokrzywy
Ciepłym mlekiem zalewam drożdże z łyżeczka ksylitolu, dodaję mąkę, olej i mieszam po czym w misce ląduje reszta składników. Ciasto ma być gęste. Wylewam na blaszkę wyłożona papierem i zostawiam do wyrośnięcia.



Wierzch chleba posypałam pestkami dyni, krążkami oliwek i czarnuszką. Piekłam kolo 45 min. Przez 20 min w 150 st C, potem zwiększyłam na 180 st. 

wtorek, 14 października 2014

Cała Polska widzi zioła 11 - 12. 10

Wzięłam udział w projekcie, towarzyszyły mi moje 2 wariatki:

Lusia


i Fifi, zwana Fajfusem :)


Odkryłyśmy takie mieszkanko w ziemi:


Każda z nas miała po 1 dmuchawcu - na całej łące rosły dokładnie trzy:)


Wlazłyśmy w pokrzywy.


Przeszły przez rzeczkę


i trawy.


Znalazłyśmy: 

bodziszka - drobny bodajże


żółtlicę i jasnotę


tobołki polne


kolorowe trawy


rdest 


uczep trójlistkowy


i zostałyśmy zaatakowane przez małe diabełki


uczepu trójlistkowewgo oczywiście.


A po zebraniu roślin, odpoczęłyśmy na zielonej górce.


Moje zbiory:
  • owoce dzikiej róży
  • korzeń rdestowca
  • owoce i nasiona kolczurki klapowanej
  • pokrzywa
  • aronia
  • nasiona babki
  • szyszki chmielu
  • nawłoć
  • skrzyp
  • tasznik
  • uczep trójlistkowy
  • bodziszek
  • tobołki polne
  • babka lancetowata
  • wrotycz
  • krwawnik
  • glistnik
  • konyza kanadyjska - przymiotno

niedziela, 12 października 2014

Krem do włosów ze skrzypem

Właściwości zdrowotne skrzypu:
  • zawiera krzem niezbędny dla skóry, włosów, paznokci i kości
  • wspomaga przemianę materii
  • działa moczopędnie
  • reguluje przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych i utrudnia odkładanie się w nich tłuszczów
  • działa przeciwkrwotocznie  - zwiększa krzepliwość krwi i w małym stopniu działa krwiotwórczo

Jest środkiem pomocniczym w takich schorzeniach jak:
  • gośćcu
  • skazie moczanowej
  • obrzękach
  • chorobach skóry
  • miażdżycy
  • oparzeniach 
  • krwotokach
  • owrzodzeniach 
Przy dłuższym stosowaniu należy uzupełniać witaminę B1 ponieważ skrzyp ją wypłukuje. 



Do przygotowania maści użyłam:
  • masła kokosowego z kitem pszczelim - 30 g
  • tubkę maści ochronnej z witaminą A
  • wyciągu olejowego z gorczycy- 25 g
  • wyciągu olejowego z nagietka - 22 g
  • mleczka pszczelego - 2 g
  • wywaru ze skrzypu, pokrzywy, szałwii rumianku i krwawnika - 2 łyżki

Mieszam wszystkie oleje na gładko, dolewam po woli mleczko pszczele a następnie wywar z ziół. Gramaturę składników można dobrać samemu w zależności, czy ma to być postać płynna czy stała.

niedziela, 5 października 2014

Przytulia z kaszą jaglaną i sosem z kiszonej kapusty

Zostało mi trochę pasty z przytulii, więc dodałam ją do ugotowanej kaszy jaglanej. Doprawiłam ziołami i danie obiadowe gotowe.



Jako, że okres jesienny przynosi różną pogodę, przeziębienia i osłabienie organizmu, trzeba zwiększyć ilość warzyw, owoców i kiszonek. Zrobiłam wiec surówkę z:
  • kapusty pekińskiej
  • papryki
  • kukurydzy
  • selera naciowego
  • jabłka
Sos uczyniłam z:
  • kapusty kiszonej
  • 1/2 awokado
  • oleju
  • wody
  • czosnku
  • przypraw
Wszystko zblendowałam na gładki majonez i niepowtarzalny sos gotowy.

sobota, 4 października 2014

Pasta z przytulii czepnej

Nazbierałam piękną, młodą przytulię. I co z niej zrobić? 
Może pastę do naleśników:)


  • 2 cebule - pokroić w kostkę i usmażyć na oleju
  • dowolna ilość przytulii pokroić na drobno i dodać do cebuli
  •  kostka drożdży - wkruszyć do zawartości patelni
  • tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
 

Wszystko poddusić i zostawić do wystudzenia. Zmiksować słonecznik na pył i zblednować z masą, dodać kilka suszonych pomidorów w oleju. Pasta wychodzi gęsta i zielona.
Naleśniki zrobiłam z mąki z brązowej soczewicy, gryczanej i odrobiny mąki ziemniaczanej, wyszły takie dziurkowane.