16 października jest obchodzony Światowy Dzień Chleba. Nie wiedząc o tym, upiekłam chleb bezglutenowy:
2 szkl mąki bezglutenowej - u mnie jaglana - 1 szkl, gryczana - 1/2 szkl i amarantusowa - 1/2 szkl
koło 3 szkl mleka - u mnie domowe kokosowe
2 łyżeczki drożdży
2 łyżki oleju
po garści nasion słonecznika, lnu i pestek dyni
2 łyżki mielonego lnu
sól
nasiona pokrzywy
Ciepłym mlekiem zalewam drożdże z łyżeczka ksylitolu, dodaję mąkę, olej i mieszam po czym w misce ląduje reszta składników. Ciasto ma być gęste. Wylewam na blaszkę wyłożona papierem i zostawiam do wyrośnięcia.
Wierzch chleba posypałam pestkami dyni, krążkami oliwek i czarnuszką. Piekłam kolo 45 min. Przez 20 min w 150 st C, potem zwiększyłam na 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz