Kruche ciastka z czekoladą
Pyszne ciastka - kruche, chrupiące, z masą bakalii i oblane czekoladą. Do tego dobra herbata, książka i pełen relaks zapewniony :)
Ciasto:
- 280 g mąki ryżowej - zmieliłam brązowy ryż
- 1 łyżka skrobi - u mnie z tapioki
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 g oleju kokosowego
- 8 łyżek musu z daktyli - namoczyłam je na noc, następnie zmiksowałam z wodą, w której się moczyły
- cynamon, świeży imbir, lawenda
Zrobić kruche ciasto, jeśli masa będzie za mokra, dosypać odrobinę mąki ryżowej, wstawić na 20 min do lodówki. Nabierać porcję ciasta i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem. Piec koło 15 minut.
Polewa:
- 60 g musu z daktyli
- 60 oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 mango
- szczypta chili
Mus i olej miksuję w blenderze, masa zaczęła się rozdzielać więc dodałam pokrojone w kostkę mango co sprawiło, że nabrała idealnej konsystencji polewy. Smaruję ciacha, nakładam bakalie i czekam cierpliwie, aż masa zastygnie :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz