niedziela, 12 kwietnia 2015

Kruche ciastka z czekoladą

Pyszne ciastka -  kruche, chrupiące, z masą bakalii i oblane czekoladą. Do tego dobra herbata, książka i pełen relaks zapewniony :)


Ciasto:
  • 280 g mąki ryżowej - zmieliłam brązowy ryż 
  • 1 łyżka skrobi - u mnie z tapioki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g oleju kokosowego
  • 8 łyżek musu z daktyli - namoczyłam je na noc, następnie zmiksowałam z wodą, w której się moczyły
  • cynamon, świeży imbir, lawenda
Zrobić kruche ciasto, jeśli masa będzie za mokra, dosypać odrobinę mąki ryżowej, wstawić na 20 min do lodówki. Nabierać porcję ciasta i rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem. Piec koło 15 minut.

Polewa:
  • 60 g musu z daktyli
  • 60 oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 mango
  • szczypta chili
Mus i olej miksuję w blenderze, masa zaczęła się rozdzielać więc dodałam pokrojone w kostkę mango co sprawiło, że nabrała idealnej konsystencji polewy. Smaruję ciacha, nakładam bakalie i czekam cierpliwie, aż masa zastygnie :).