sobota, 25 kwietnia 2015

Puszysty chleb z wytłokami

Zaczęłam testować wytłoki z lnu i słonecznika w rożnych potrawach, zestawach i produktach. Uczyniłam taki oto chlebek:

  • 500 g ugotowanej ciecierzycy - może być inne fasolowate
  • po 1 szkl wytłoków z lnu i słonecznika
  • po 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu
  • koło 1 szkl wody
  • garść szczypiorku i 1 pokrojona w kostkę cebulka
  • ulubione przyprawy 
Wszystkie składniki miksuję w blenderze, masa ma być gęsta. Rozsmarowuje na papierze do pieczenia i piekę koło 50 min w 180 st C.
Chleb wychodzi miękki, leciutki, jakby puchowy, coś o strukturze omleta :)


Pyszny z ulubionymi dodatkami. U mnie sos pomidorowy z chili, awokado, szczypiorek i posypka ze słonecznika