sobota, 2 sierpnia 2014

Ocet z buraka - a co:)

Od jakiegoś czasu pije zakwas buraczany z sokiem z pomarańczy. Postanowiłam więc bardziej rozpracować buraka i zrobiłam z niego ocet bo jednak przeszkadza mi wyczuwalna sól w zakwasie. 



O zdrowotnych właściwościach czerwonej bulwie wiedzą chyba wszyscy, ale takie najważniejsze to: 
  • zawartość ogromnej ilości witamin: kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, sód, miedź, fluor, chlor, cynk, bor, lit, molibden, rubid i cez. Witamina C również występuje, ale więcej jej powstaje w procesie fermentacji podczas kiszenia.
  • działa krwiotwórczo, zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki
  • wspomaga walkę z wirusami
  • działa zasadotwórczo, odkwasza organizm
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę
  • zawiera błonnik, przyśpiesza przemianę materii
  • zawiera sporo cukru więc powinni uważać na niego cukrzycy i spożywać w niewielkich ilościach
Ciekawe artykuły:
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_burak_czyni_cuda.html
http://maratonizdrowie.blogspot.com/2012/12/cudowne-wasciwosci-buraka.html
http://hipokrates2012.wordpress.com/2012/04/10/przeciwutleniacze-i-lecznicze-wlasciwosci-soku-z-buraka/  
http://zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/go:1/art982.html

Jako, że lubię niecodzienne przepisy postanowiłam zrobić z buraczków ocet: 
  • 2 kg buraków - wycisnęłam sok w sokowirówce
  • 4 pomarańcze - wycięłam sok i razem z resztkami wrzuciłam do słoja
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl namoczonych daktyli
Wszystko wymieszałam w słoju, dodałam koło szklani wody bo całość była bardzo gęsta. Zostawiam na 7 -10 dni po czym odcedzam i zlewam do butelek.


Burak da się polubić a jest bardzo niedoceniany.