poniedziałek, 4 maja 2015

Ciasto z ciecierzycą


Intensywnie testuję mąkę lnianą i słonecznikową, czyli wytłoki pozostałe po wyciskaniu olejów.

Wyczarowałam ciasto z tymi cudownymi specjałami:
  • 2 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • po 1 szkl mąki lnianej i słonecznikowej
  • po 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i mąki kukurydzianej
  • 2 garści orzechów włoskich 
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka octu
  • ok 1 szkl wody
Składniki mokre zblendować, dodawać po woli suche i delikatnie mieszać. Piec 50 min w 180 st C.
Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową. Swoją zrobiłam z masła kakaowego, musu z daktyli, odrobiny mleka kokosowego, kakao i wody. Posypałam orzechami gdy masa zaczęła zastygać.
Ciasto jest puchate i miękkie, do tego pyszne i mocno czekoladowe za sprawa kakao.