Intensywnie testuję mąkę lnianą i słonecznikową, czyli wytłoki pozostałe po wyciskaniu olejów.
Wyczarowałam ciasto z tymi cudownymi specjałami:
- 2 szkl ugotowanej ciecierzycy
- po 1 szkl mąki lnianej i słonecznikowej
- po 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i mąki kukurydzianej
- 2 garści orzechów włoskich
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- ok 1 szkl wody
Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową. Swoją zrobiłam z masła kakaowego, musu z daktyli, odrobiny mleka kokosowego, kakao i wody. Posypałam orzechami gdy masa zaczęła zastygać.
Ciasto jest puchate i miękkie, do tego pyszne i mocno czekoladowe za sprawa kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz