Potrzebne składniki:
- 1 szkl mąki z ciecierzycy
- 1 szkl ziaren słonecznika - zmielić na mąkę
- 1/2 szkl nasion lnu - zmielić
- 3/4 szkl daktyli - namoczyć i zmiksować. Zalałam je mlekiem konopnym na noc.
- 2 łyżki oleju
- 3 cm startego imbiru
- 1 łyżeczka sody
- cynamon lub kakao do smaku
- zblendowane migdały, w których otaczamy ciastka
W misce mieszam suche składniki, przyprawy i olej, dodaję po woli zblendowane daktyle. Masa jest lepka, wykładam ją na stolnicę wysypaną mąką z cieciorki i wyrabiam ciasto. Dzielę na kawałki, robię kulki i obtaczam je w zblendowanych migdałach, po czym rozpłaszczam na blaszce. Piekę koło 20 min w 160 st C. Trzeba uważać, aby się nie spaliły. Ciastka są mało słodkie, ale mi odpowiadają. Można dosmaczyć sobie po swojemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz