niedziela, 30 listopada 2014

Ciastka imbirowe z ciecierzycy - bezglutenowe

Nie samym mydłem człowiek żyje :) więc na osłodę zrobiłam chrupkie ciastka z imbirem.

Potrzebne składniki:
  • 1 szkl mąki z ciecierzycy
  • 1 szkl ziaren słonecznika - zmielić na mąkę
  • 1/2 szkl nasion lnu - zmielić
  • 3/4 szkl daktyli - namoczyć i zmiksować. Zalałam je mlekiem konopnym na noc.
  • 2 łyżki oleju
  • 3 cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • cynamon lub kakao do smaku
  • zblendowane migdały, w których otaczamy ciastka



W misce mieszam suche składniki, przyprawy i olej, dodaję po woli zblendowane daktyle. Masa jest lepka, wykładam ją na stolnicę wysypaną mąką z cieciorki i wyrabiam ciasto. Dzielę na kawałki, robię kulki i obtaczam je w zblendowanych migdałach, po czym rozpłaszczam na blaszce. Piekę koło 20 min w 160 st C. Trzeba uważać, aby się nie spaliły. Ciastka są mało słodkie, ale mi odpowiadają. Można dosmaczyć sobie po swojemu.