wtorek, 24 lutego 2015

Ciasto z ciecierzycy z karmelem

Ciasto powstało z resztek lodówkowych. Jest puszyste i miękkie w środku a sos karmelowy na górze nadaje mu wyjątkowego smaku.
  • 2 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • 1/2 szkl wody
  • garść orzechów arachidowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • mąka kukurydziana lub inna bezglutenowa - tyle by ciasto wyszło bardzo gęste
Wszystkie składniki zblendować na gładko, dodać pokrojone na drobne kawałki 2 jabłka, garść rodzynek lub innych suszonych owoców. Wyłożyć na blaszkę, posypać pestkami dyni lub słonecznika i piec koło 40 min w 180 st C.



Karmel
  • 1 mango
  • 1 szkl orzechów arachidowych
  • 4 łyżki wiórków kokosowych  
Zblendować na gładko i posmarować wystudzone ciasto.