wtorek, 17 lutego 2015

Przyprawa choinkowa

 Zapach pestki awokado zawsze kojarzył mi się choinkowo, więc dlaczego nie połączyć go z innym leśnym składnikiem. 
Robiłam już przyprawę z pestką - Czarna sól - najlepiej zetrzeć ją na tarce i w tak suszyć, będzie łatwiej blendować bez obaw zepsucia sprzętu.
 

Do wykonania przyprawy przygotuj:
  • igły sosnowe - 4 łyżki
  • sól himalajska - 4 łyżki 
  • sezam - 8 łyżek
  • pestka awokado zmiksowana na proszek -  6 łyżek
  • kolendra - 4 łyżki 
  • gorczyca -  4 łyżki 
Igły sosnowe musza być dobrze wysuszone aby można je było zmielić, można dosuszyć w piekarniku, potem połamać na drobniejsze kawałki i bez problemu się zmielą. Wszystkie składniki miksujemy na proszek. Sezam, kolendrę i gorczycę można chwilę uprażyć uważając, by nie przesadzić bo sezam stanie się gorzki. Przesypać do słoiczka i pachnąca sosną przyprawa gotowa. 





Sosna wystąpiła także w tych przepisach:

Sosnowy ananas czyli shrekowy napój 

 

 

Ocet sosnowy z galenem i mus ze świerkiem