Zapach pestki awokado zawsze kojarzył mi się choinkowo, więc dlaczego nie połączyć go z innym leśnym składnikiem.
Robiłam już przyprawę z pestką - Czarna sól - najlepiej zetrzeć ją na tarce i w tak suszyć, będzie łatwiej blendować bez obaw zepsucia sprzętu.
Do wykonania przyprawy przygotuj:
- igły sosnowe - 4 łyżki
- sól himalajska - 4 łyżki
- sezam - 8 łyżek
- pestka awokado zmiksowana na proszek - 6 łyżek
- kolendra - 4 łyżki
- gorczyca - 4 łyżki
Igły sosnowe musza być dobrze wysuszone aby można je było zmielić, można dosuszyć w piekarniku, potem połamać na drobniejsze kawałki i bez problemu się zmielą. Wszystkie składniki miksujemy na proszek. Sezam, kolendrę i gorczycę można chwilę uprażyć uważając, by nie przesadzić bo sezam stanie się gorzki. Przesypać do słoiczka i pachnąca sosną przyprawa gotowa.
Sosna wystąpiła także w tych przepisach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz