Sos wykonuje się bardzo prosto i szybko. Trzeba mieć tylko ugotowaną wcześniej dynię, mrożona też może być choć to już nie ten smak i energia :)
- dynia zmiksowana na mus - dowolna ilość
- po pół szkl pestek słonecznika i dowolnych orzechów - dałam nerkowce - zblendować na mąkę
- czerwona papryka, zioła prowansalskie, nasiona pokrzywy, sól,
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu winnego - u mnie Czosnkowy
- natka pietruszki
Wszystkie składniki oprócz natki zmieszać dokładnie dodając wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Zagotować, wymieszać z makaronem z warzywami i posypać natką pietruszki.
Zrobiłam mieszankę ziół prowansalskich z własnymi dodatkami :)
- po 3 łyżki nasion pokrzywy i kobylaka
- po 2 łyżki tymianku, rozmarynu, cząbru, kwiatów lawendy, estragonu, bazylii, mięty
- po 1 łyżce nasion kopru włoskiego, hyzopu i szałwii
- garść liści laurowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz