środa, 11 lutego 2015

Czekoladowa jaglanka z sosną

Pyszne i szybkie ciasto bez gluta, cukru i oczywiście wegańskie.

 

Spód:
  • 2 szkl słonecznika
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 3 łyżki lnu
  • kilka łyżek musu owocowego - u mnie z ananasa 
Suche składniki zmielić na mąkę, połączyć z musem lub wodą w takiej ilości, aby wyszło kruche ciasto. Wykleić blaszkę i piec koło 30 min w 180 st C.

Masa:
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • 1 szkl daktyli
  • 4 łyżki sproszkowanych igieł sosny
Ugotować powyższe składniki często mieszając bo może przywierać. Kasza ma się wręcz rozgotować. Zostawić do ostudzenia. Chłodną masę zblendować na krem. 3/4 masy wyłożyć na upieczony spód a do reszty dodać:
  •  kilka łyżek kakao
  • 2 łyżki musu z daktyli - namoczone i zblenowane na krem
  • 4 łyżki masła kokosowego
Wymieszać dokładnie i wyłożyć na masę. To jest właśnie ta pyszna czekoladowa polewa. Wstawić do lodówki aby stężała. Kroić najlepiej na następny dzień - masa trochę zmiękczy kruche ciasto.