Pyszne i szybkie ciasto bez gluta, cukru i oczywiście wegańskie.
Spód:
- 2 szkl słonecznika
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 3 łyżki lnu
- kilka łyżek musu owocowego - u mnie z ananasa
Suche składniki zmielić na mąkę, połączyć z musem lub wodą w takiej ilości, aby wyszło kruche ciasto. Wykleić blaszkę i piec koło 30 min w 180 st C.
Masa:
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 1 szkl daktyli
- 4 łyżki sproszkowanych igieł sosny
Ugotować powyższe składniki często mieszając bo może przywierać. Kasza ma się wręcz rozgotować. Zostawić do ostudzenia. Chłodną masę zblendować na krem. 3/4 masy wyłożyć na upieczony spód a do reszty dodać:
- kilka łyżek kakao
- 2 łyżki musu z daktyli - namoczone i zblenowane na krem
- 4 łyżki masła kokosowego
Wymieszać dokładnie i wyłożyć na masę. To jest właśnie ta pyszna czekoladowa polewa. Wstawić do lodówki aby stężała. Kroić najlepiej na następny dzień - masa trochę zmiękczy kruche ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz