sobota, 14 marca 2015

Czekoladki - bez mleka, cukru i glutenu

Jak szybko zrobić zdrowe czekoladki bez alergizujących składników takich jak mleko, jajka czy niezdrowy cukier?
 


Trzeba:
  • rozpuścić w kąpieli wodnej 200 g tłuszczu kokosowego lub 1:1 kokosowy i kakaowy
  • dodać kilka łyżek musu z daktyli - namoczone owoce zmiksować z wodą, w której się moczyły
  • 1/2 szk zblendowanych nasion sezamu lub orzechów
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • ok 1 szkl ekspandowanych nasion amarantusa czy ryżu - zależy od gęstości masy - ma zrobić się gęsta, więc trzeba dosypywać ziarno i mieszać. 
Nałożyć do foremek i wstawić do lodówki choć lepiej na chwilę do zamrażarki aby dobrze stwardniała i ładnie wyszła z foremek :).
Można użyć tej masy do przełożenia ciasta czy zmieszać z kaszą jaglaną i zrobić pyszny deser. Dodatki typu słód, kakao czy przyprawy dozować według własnego gustu.