Zielona kanapka pełna wiosny
Poezja smaku - oto jak mogę opisać tą kanapkę. Przenikają się tutaj kakaowe nuty lekko słodkiego chleba z czosnkowym musem z awokado podkreślone nutą szczypiorku i łagodnym smakiem kiełków słonecznika.Przekąska swymi odcieniami zieleni raduje oczy i serce, przybliża wiosnę, która niedługo nadejdzie...
Chleb czekoladowy:
- 2 szkl musu z dyni - ugotowana i zblendowana dynia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta zmielonych goździków, sól, nasiona pokrzywy
- ok 1 szkl mąki - u mnie z soczewicy
Zblendowałam wszystkie składniki, dodałam mąkę - tyle aby ciasto było bardzo gęste, wlałam do foremki wyłożonej papierem i posypałam czarnuszką. Piekłam kolo 40 min w 180 st C.
Mus z awokado:
- 1 awokado
- masło kokosowe - twarda cześć mleka kokosowego z puszki
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka octu winnego - u mnie czosnkowy
- 2 łyżki oleju lnianego
Wszystkie składniki blenduję, na końcu wlewam olej lniany i przekładam do słoika i wstawiam do lodówki. Masa nabiera konsystencji puszystego musu, który pięknie rozsmarowuje się na chlebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz