Otóż zawiera dwa magiczne składniki - ocet winny oraz zioła i przyprawy dobrane do smaku i właściwości jakie mają spełniać.
Jak przygotować taki ocet?
Trzeba najpierw zrobić ocet winny z jabłek czy innych owoców - tutaj moje różności octowe lub z kombuchy. Następnie wsypać do szklanego naczynia wybrany surowiec, który chcemy ekstrahować octem i zostawić na minimum 14 dni w ciepłym miejscu. Naczynie przykrywam pokrywką, ale nie dokręcam aby powstający dwutlenek węgla mógł swobodnie ulatywać. Co kilka dni potrząsam naczyniem aby surowiec dobrze oddawał swe właściwościowi. Moje octy stoją koło miesiąca zanim je zleje, ale można to zrobić już po 2 tygodniach. Po tym czasie odcedzamy zioła i przelewamy do czystej butelki.
Jakie zioła użyć?
Jeśli są to świeże zioła to najlepiej zalać je ciepłym octem, suszone - chłodnym.Większe części roślin - korzenie, owoce, szyszki - rozdrobnić.
Jakie są proporcje?
Tak naprawdę są dowolne, trzeba kierować się smakiem i zdrowym rozsądkiem. Ja stosuję 2-3 łyżki ziół lub 3 - 5 gałązek na szklankę octu. Jeśli wyjdzie za mocny to zawsze można go rozcieńczyć.
Dlaczego warto robić taki ocet?
Taki ocet zawiera składniki, których nie uzyska się podczas parzenia czy ekstrakcji alkoholem - wyciąga bowiem i rozpuszcza mnóstwo związków organicznych, które rozpuszczalne są już w wodzie, więc są łatwiej przyswajalne przez organizm.
Jak stosować ocet ziołowy?
Zastosowań jest wiele, w zależności od użytych składników. Można:
- pić rozcieńczone z wodą
- robić okłady
- płukać włosy po umyciu
- dodawać do kosmetyków
- używać do kąpieli
- płukać gardło
- robić zalewy octowe do potraw i przetworów
- podarować bliskiej osobie
Cytrynowa gałka - ocet jabłkowo - dyniowy + po 2 łyżeczki gałki muszkatołowej, kolendry i skórek cytrusowych. Używam do doprawiania zup kremów, sosów, ciast.
Gałka muszkatołowa zwalcza wolne rodniki, jest dobrym źródłem antyoksydantów, stymuluje układ nerwowy i pobudza krążenie krwi.
Kolendra zawiera flawonoidy, mannitol, sitosterol oraz aromatyczne kumaryny, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwutleniająco.
Czosnkowy - ocet z kombuchy + po 2 łyżki majeranku, kolendry, rozmarynu oraz główka czosnku. Używam do doprawiania potraw oraz jako składnik zalewy octowej, np do selera.
Majeranek wspomaga pracę układu trawiennego, przeciwdziała wzdęciom, rozgrzewa organizm, działa przeciwzapalnie.
Rozmaryn pobudza krążenie krwi, działa przeciwbólowo, rozgrzewająco i jest silnym przeciwutleniaczem.
Czosnek obniża poziom cholesterolu, działa przeciwmiażdżycowo, odtruwająco i przeciwwirusowo.
Lawendowo - macierzankowy - ocet z kombuchy + po 3 łyżki macierzanki i lawendy. Używam do potraw, herbaty czy piję z wodą, używam także jako składnik kosmetyków - np Tonik do twarzy
Macierzanka ma działanie dezynfekujące układ oddechowy i pokarmowy, przeciwbólowe, wykrztuśne, ściągające i antybakteryjne.
Lawenda działa antyseptyczne, antybakteryjne, przeciwzapalnie i odświeżająco, pobudza krążenie krwi.
Kosmetyczny - ocet z kombuchy + po 3 łyżki arniki, kocanki, liści brzozy i rumianku. Używam do przygotowania kosmetyków - np szampon.
Arnika przyśpiesza gojenie się ran, siniaków, zwichnięć i opuchlizny, likwiduje siniaki i obrzęki, łagodzi podrażnienia.
Kocanka pomaga w walce z trądzikiem.
Liście brzozy polecane zwłaszcza dla skóry łojotokowej, tłustej czy trądzikowej ponieważ oczyszcza i wzmacnia.
Włosowy - ocet z kombuchy + po 3 łyżki kłącza tataraku, rumianku i gorczycy.
Tatarak przeciwdziała wypadaniu włosów, pomaga zwalczać łupież oraz łojotokowe zapalenie skóry.
Rumianek działa przeciwbakteryjnie i gojąco, zapobiega świądowi skóry i wypadaniu włosów.
Gorczyca ma działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i rozgrzewające.
Polecam zrobienie własnego octu ziołowego bo to proste i zdrowe specyfiki, które mogą być stosowane w wielu dziedzinach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz