- 1,5 szkl kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie ze szklanką orzechów - u mnie nerkowce
- 1,5 szkl rodzynek - namoczyć na noc lub zalać wrzątkiem aby napęczniały
Zmiksować ugotowaną masę z:
- 1 szklanką mleka roślinnego
- 1szkl kefiru wodnego - jeśli ktoś nie ma, można dodać wody z octem jabłkowym - 2 łyżki na szklankę
- 1/2 szkl słodu - u mnie ryżowy, może być cukier jak ktoś używa
- 4 łyżkami ekstraktu waniliowego - u mnie taki KLIK
- 4 łyżkami oleju kokosowego - roztopionego
- 2 łyżkami soku z pomarańczy
- ok 1 szkl skrobi - masa ma być gęsta ale łatwo musi się wylewać
- na koniec dodać namoczone rodzynki, wymieszać delikatnie i wylać na blaszkę
Piec w 180 st C koło 1 h.
Sos orzechowy:
- uprażyć orzechy laskowe
- wyłożyć na ściereczkę i pocierać aby zeszły łupki
- zblendować z odrobiną słodu lub cukru i łyżką oleju
- wyłożyć na ciasto
Dodatkowo posmarowałam wierzch ciasta masłem orzechowym z owocami z kompotu wigilijnego, czyli był sernik podwójnie orzechowy :) A na wierzchy płatki migdałowe. Orzechowe niebo...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz