sobota, 19 lipca 2014

Kefir wodny z alg i napój musujący

Algi, kryształy japońskie, water kefir crystals, czy tibi kernel to popularna nazwa zbitych kolonii bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, Pedicoccus i Leuconostoc) oraz drożdży (m.in. Saccharomyces, Candida, Kloeckera). Kryształy japońskie są zbudowane z dekstranu - polisacharydu złożonego z cząsteczek glukozy. Ten super zespół  tworzy kefir wodny, który zawiera: 
  1. dwutlenek węgla
  2. alkohol etylowy
  3. kwas mlekowy
mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki). - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html#sthash.8FOEm8pu.dpuf

Mają postać przejrzystych kryształków, które barwią się w wyniku używania soków dodawanych do wody.

Właściwości zdrowotne kryształów japońskich

  • leczą migrenę i bóle głowy,
  • leczą bezsenność i zawroty głowy,
  •  mają zbawienny wpływ na serce,
  • kontrolują poziomu cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi,
  • niszczy kamienie żółciowe,
  • regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru,
  • wzmacniają oskrzela i płuca,,
  •  wspomagają odchudzanie,
  • eliminują toksyny w układzie trawiennym
  • zapobiegają procesom gnilnym materii w jelitach,
  • leczą zapalenia stawów i bóle stawów,
  • utrzymują zdrowy stan wszystkich najważniejszych organów,
  • poprawiają koncentrację i sprawność umysłową,
  • leczą schorzenia skóry takie jak łuszczyca, egzema i trądzik,
  • leczą schorzenia nerek i woreczka żółciowego,
  • stymulują układ odpornościowy,
  • prawdopodobnie zapobiegają rozprzestrzenianiu się nowotworów.

Zasady postępowania z kryształkami:
  1. nie używać metalowych przedmiotów przy ich użytkowaniu - sitko i łyżka musi być plastikowa - metal powoduje, że giną
  2. wodę należy przegotować lub przefiltrować - nie używam kupnej tylko filtruję kranówę
  3. nie znoszą dymu papierosowego - może pomogą rzucić komuś ten paskudny nałóg

mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki). - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html#sthash.8FOEm8pu.dpuf
mikroorganizmy zdolne do fermentacji, będące koloniami bakterii (Lactobacillus, Streptococcus, a także Pediococcus i Leuconostoc) i drożdży (Saccharomyces, Candida, Kloeckera i prawdopodobnie jeszcze co najmniej dwa gatunki). - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html#sthash.8FOEm8pu.dpuf

Moje mają ciemny kolor, ponieważ przebywały w wodzie z burakami, wyciągiem z herbaty zielonej czy sokiem z pomarańczy:)


Te cudaki fermentują wodę z cukrem, wzbogacając ją o masę witamin i mikroelementów: miedź, jod, magnez, potas, witaminę B, C, K, PP, prowitaminę A, proteiny i wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia.

Ich hodowla jest prosta. Oczywiście najpierw trzeba posiadać algi:) :
  1. zalewamy algi wodą - na 4 łyżki kryształów wlewam litr wody
  2. wsypuję 2 łyżki ksylitolu i delikatnie mieszam. Dodaję też kilka rodzynek lub daktyli
  3. przykrywam słoik gazą i zostawiam na parapecie na kilka dni do przetworzenia, 2 - 3 starczą
  4. próbuję, czy woda jest już lekko kwaśna - to znak, że cukier zjedzony i  kefir nadaje się do picia
  5. odcedzam algi na sitku, owoce wyrzucam, płuczę pod bieżącą wodą i zalewam nową porcją wody

Moje wariacje z algami:
  • zalewam nową porcję alg miksturą z wody i  wymoczonych w niej np pokrojonych buraków, szklanki zielonej herbaty lub dowolnego soku ze świeżych owoców
  • odlany kefir wlewam do butelki zamykanej korkiem z metalowa obręczą, dodaje wyciśnięty sok np z grejpfruta, trochę wody z namoczonych daktyli, zamykam butelkę i zostawiam na parapecie na noc. Na drugi dzień mam musujący, orzeźwiający napój cytrusowy. Trzeba uważać przy otwieraniu aby nie zalać ścian, co mi się kilka razy zdarzyło, jeśli napój stoi dłużnej i produkuje CO2. 
  • do odlanego kefiru dodaję też sok z całej pomarańczy zmiksowany z imbirem i przecedzony z farfocli. Może to być jabłko, śliwki surowe czy suszone.
  • kefiru używam do robienia serów wegańskich, ciast, czy jako zamiennik mleka w przepisach 
  • samych alg używam do zrobienia kosmetyków - maseczek, peelingów, kremów


Przefermentowaną przez siebie wodę z cukrem wzbogacają w liczne mikroelementy. W algach znaleźć można : cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, K i PP), proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia. - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html#sthash.8FOEm8pu.dpuf
W algach znaleźć można : cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, K i PP), proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia. - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html#sthash.8FOEm8pu.dpuf

Tylko wyobraźnia może Cię ograniczyć w tworzeniu swoich kompozycji smakowych. Znacie już algi? Jeśli nie, to czas to zmienić.

W algach znaleźć można : cynk, miedź, brom, jod, wapń, żelazo, magnez, mangan, potas, prowitaminę A, witaminy B, C, E, K i PP), proteiny, aminokwasy, lipidy oraz wiele innych związków korzystnych dla naszego zdrowia. - See more at: http://instytutarete.pl/poczytaj/cialo/na-zdrowie/395-algi-morskie-krysztaly-japonskie.html#sthash.8FOEm8pu.dpuf
Tutaj,  tu i tu można dokładnie poczytać dokładniej o algach.



Zdrowiem należy się dzielić.