niedziela, 11 stycznia 2015

Ocet sosnowy z galenem i mus ze świerkiem

Natknęłam się kiedyś na blogu Utygan na przepis na galen, czyli arabską przyprawę, którą zajada się dla zdrowia. Jako, że styczeń to wszechobecne poszukiwanie zastosowania szyszek i drzew iglastych w akcji Inez, postanowiłam podzielić się kilkoma przepisami na pyszne rzeczy z użyciem właśnie sosny czy świerku.

Ocet sosnowy
  
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczkę nasion kozieradki
  • 1 łyżeczkę nasion anyżku
  • 1 łyżeczkę kurkumy
  • 1 łyżeczkę tymianku - to właśnie skład galenu
  • kawałek korzenia imbiru
  • 3 szyszki sosnowe
  • garść igieł sosnowych 
    

  Przyprawy mielę, imbir ścieram na tarce, szyszki i igliwie wrzucam w całości. Zalewam octem ( tutaj jabłkowo - dyniowy) i odstawiam w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.Po tym czasie zlewam i pyszny ocet pachnący lasem i przyprawami gotowy.

 Mus owocowy ze świerkiem i galenem
Dowolnie wybrane owoce gotować z dodatkiem kilku garści igliwia świerku, aż do rozpadu owoców. Następnie wszystko zmiksować, dodając pod koniec kilka łyżeczek galenu (przepis powyżej). Zapasteryzować. Mus pachnie niezwykle - lasem, mchem, czarnuszką.


Koniecznie trzeba spróbować :)