Ciasto z fasoli z kremem z awokado
Ciasto z fasoli "chodziło" mi po głowie od jakiegoś czasu, w końcu się za nie zabrałam i wyszło coś takiego:
- 2 puszki fasoli czerwonej lub 500 g gotowanej
- 2 dojrzałe banany
- 10 namoczonych daktyli
- 1 szkl wody
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- ok 1,5 szkl mąki jaglanej
- 3/4 szkl mąki kokosowej - mogą być wiórki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- cynamon
- imbir
Mokre składniki zblendowałam na pastę, potem po woli dorzuciłam suche i po wymieszaniu wyszło gęste ciasto. Przełożyłam je na płaską blaszkę wyłożoną papierem, posypałam pestkami dyni i orzechami włoskimi. Piekłam koło 40 min w 180 st C. Po wystudzeniu przekrawam ciasto na dwie części.
Krem
- 2 awokado - pestki suszymy. Można zrobić przyprawę lub macerat:)
- 3/4 szkl namoczonych daktyli
- 4 łyżki kakao
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szkl zblendowanych na pastę dowolnych orzechów
Wszystkie składniki miksuję na gęsty krem i smaruję nim ciasto. Można dodać dowolne przyprawy, jednak nie dużo bo w cieście jest wyczuwalny cynamon i imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz