Co więc robimy z nasza matka octową aby produkowała napój?
Zasada jest taka: 1 łyżka na litr wody.
Do słoja czy naczynia porcelanowego wsypuję cukier 70 - 100 g na litr wody. Może to być słód owocowy czy daktylowy, ksylitol i erytrol się nie nadaje, bo nie ulega fermentacji, a cukier jest potrzebny do jej wywołania. Zostanie on jednak " zjedzony" przez Skubiego wiec w końcowym produkcie go nie będzie.
Cukier zalewam chłodna herbatą i mieszam do rozpuszczenia, dodaję koło 1/2 szkl octu aby zakwasić wywar, uzupełniam słoik wodą i wrzucam Skubiego lub Mateczkę Octową:).
Ogólnie octu, czy wcześniejszego zaczynu fermentacyjnego dodaje sie 10% docelowej ilości płynu, ale ja daję na oko. Słoik nakrywam gazą i zabezpieczam gumką. Odstawiam w ciepłe i w miarę ciemne miejsce na 7 - 10 dni. Najlepsza temperatura to około 27 °C. Po tym czasie przelewam wszystko przez sitko - plastikowe, bo Skubi nie lubi metalu i mam pyszny napój musujący, bez cukru oczywiście. Można wypić od razu dodając kapkę soku owocowego i wody, lub zostawić na następne 10 - 20 dni i powstanie ocet z kombuchy. Resztę napoju wstawiam do lodówki aby fermentacja już nie zachodziła i wypijam systematycznie każdego dnia.
Po powstaniu napoju czy octu, wyjmuje Skubiego, wkładam do miseczki z czystą wodą aby go opłukać i wrzucam do następnego nastawu. Jeśli nie chcę kolejnej produkcji, wkładam Skubiego do wody z octem i zostawiam w lodówce, lub wrzucam do nowego octu owocowego, co przyspiesza fermentację.
Niewielu badaczy podjęło się badań nad wpływem kombuchy na zdrowie. Jednak do tego grona zaliczyć można badaczy z :
- Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi, którzy podali sfermentowaną herbatę szczurom zatrutym octanem ołowiu. Napój zmniejszył liczbę uszkodzeń DNA i wzmocnił system odpornościowy.
Właściwości kombuchy:
- oczyszcza krew
- alkalizuje organizm
- zawiera probiotyki
- niszczy wolne rodniki
- dodaje energii
- zapobiega miażdżycy i nowotworom
- łagodzi zaparcia
- koi układ nerwowy
- zapobiega siwieniu włosów
- reguluje przemianę materii
- wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
- reguluje ciśnienie krwi
- pomaga w leczeniu łuszczycy
- hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennychHamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennychHamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
Co zawiera kombucha:
- witaminy: C, B,
- kwas foliowy, octowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy, kwasy nukleinowe
- aminokwasy
Dawkowanie:
Trzeba zaczynać od małych ilości - 1 - 2 łyżeczki dziennie, aby przyzwyczaić organizm do działania napoju. Stopniowo zwiększamy ilości napoju do 50 - 150 ml pitych 3 razy dziennie, najlepiej na czczo, po posiłku i wieczorem przed snem. Kombuchy nie powinny pić: dzieci - wytwarza się alkohol, diabetycy, osoby z problemami jelitowymi, z kamica szczawianową czy z candidą.
Więcej można poczytać tutaj i tu.
Robię teraz eksperyment z kombuchą i jak wyjdzie to wszystko opiszę :)
Długo można by wymieniać zalety kombuchy… Jeśli nie macie czasu ani chęci aby tego napój przygotować samodzielnie, to polecam kombuchę od tego producenta https://www.koala-kombucha.pl/ . To posiadacz certyfikatu BIO, co świadczy o tym, że jego produkty są w pełni naturalne i zdrowe.
OdpowiedzUsuńDzięki z namiary, na pewno chętni skorzystają :)
Usuń