sobota, 3 stycznia 2015

Kombucha i jej właściwości

Kombucha to napój powstający ze sfermentowanej z herbaty i grzyba herbacianego, SCOBY ( Symbiotic Culture Of Bacteria + Yeast), czyli symbiotycznej kultury bakterii i  drożdży. Ja swojego Skubiego wyciągnęłam z octu, który się tworzył, ma podobny wygląd i skład i nie jestem pewna czy nie identyczny jak ten herbaciany. Kto to zbada? Ważne że działa i produkuje pyszny napój.


Co więc robimy z nasza matka octową aby produkowała napój? 


Gotuję herbatę, najlepiej czarną lub zieloną jak podają źródła, żadne aromatyzowane. Ja jednak robię na yarba mate, ziołowych, zielonych czy mieszanych - mate z ziołami. Na każdych wychodzi i mamy nie tylko zdrowy napój ale tez rożne właściwości płynące z ziół. Herbate zostawiam do wystudzenia.
Zasada jest taka: 1 łyżka na litr wody.


Do słoja czy naczynia porcelanowego wsypuję cukier 70 - 100 g na litr wody. Może to być słód owocowy czy daktylowy, ksylitol i erytrol się nie nadaje, bo nie ulega fermentacji, a cukier jest potrzebny do jej wywołania. Zostanie on jednak " zjedzony" przez Skubiego wiec w końcowym produkcie go nie będzie.


Cukier zalewam chłodna herbatą i mieszam do rozpuszczenia, dodaję koło 1/2 szkl octu aby zakwasić wywar, uzupełniam słoik wodą i wrzucam Skubiego lub Mateczkę Octową:).


Ogólnie octu, czy wcześniejszego zaczynu fermentacyjnego dodaje sie 10% docelowej ilości płynu, ale ja daję na oko. Słoik nakrywam gazą i zabezpieczam gumką. Odstawiam w ciepłe i w miarę ciemne miejsce na 7 - 10 dni. Najlepsza temperatura to około 27 °C. Po tym czasie przelewam wszystko przez sitko - plastikowe, bo Skubi nie lubi metalu i mam pyszny napój musujący, bez cukru oczywiście. Można wypić od razu dodając kapkę soku owocowego i wody, lub zostawić na następne 10 - 20 dni i powstanie ocet z kombuchy. Resztę napoju wstawiam do lodówki aby fermentacja już nie zachodziła i wypijam systematycznie każdego dnia.

Po powstaniu napoju czy octu, wyjmuje Skubiego, wkładam do miseczki z czystą wodą aby go opłukać i wrzucam do następnego nastawu. Jeśli nie chcę kolejnej produkcji, wkładam Skubiego do wody z octem i zostawiam w lodówce, lub wrzucam do nowego octu owocowego, co przyspiesza fermentację.

Niewielu badaczy podjęło się badań nad wpływem   kombuchy na zdrowie. Jednak do tego grona zaliczyć można badaczy z :
  1. Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
  2. Defence Institute of Physiology and Allied Sciences w Delhi, którzy podali sfermentowaną herbatę szczurom zatrutym octanem ołowiu. Napój zmniejszył liczbę uszkodzeń DNA i wzmocnił system odpornościowy.
Niestety, nie ma wielu naukowców, którzy podjęli się zbadania wpływ napoju z kombuchy na zdrowie. Do tego wąskiego grona należą badacze z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zdaniem naukowców, napój z kombuczy ma kilka zasadniczych właściwości:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kombucha-kombucza-wlasciwosci-grzyba-herbacianego_33708.html
Niestety, nie ma wielu naukowców, którzy podjęli się zbadania wpływ napoju z kombuchy na zdrowie. Do tego wąskiego grona należą badacze z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii i Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Zdaniem naukowców, napój z kombuczy ma kilka zasadniczych właściwości:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kombucha-kombucza-wlasciwosci-grzyba-herbacianego_33708.html

Właściwości kombuchy:
  • oczyszcza krew 
  • alkalizuje organizm
  • zawiera probiotyki
  • niszczy wolne rodniki
  • dodaje energii
  • zapobiega miażdżycy i nowotworom  
  • łagodzi zaparcia
  • koi układ nerwowy
  • zapobiega siwieniu włosów
  • reguluje przemianę materii
  • wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pomaga w leczeniu łuszczycy 
  • hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
    Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
    Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych
    Hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych

Co zawiera kombucha:
  • witaminy: C, B,
  • kwas foliowy, octowy, glukonowy, glukuronowy, jabłkowy, szczawiowy, węglowy, kwasy nukleinowe
  • aminokwasy

Dawkowanie:
Trzeba zaczynać od małych ilości - 1 - 2 łyżeczki dziennie, aby przyzwyczaić organizm do działania napoju. Stopniowo zwiększamy ilości napoju do 50 - 150 ml pitych 3 razy dziennie, najlepiej na czczo, po posiłku i wieczorem przed snem. Kombuchy nie powinny pić: dzieci - wytwarza się alkohol, diabetycy, osoby z problemami jelitowymi, z kamica szczawianową czy z candidą.



Więcej można poczytać tutaj i tu.

Robię teraz eksperyment z kombuchą i jak wyjdzie to wszystko opiszę :)