A co potrzeba aby ją wykonać?
- dowolna ilość boczniaków - pokroić w paski
- po 2 średnie marchewki i pietruszki, kawałek selera - zetrzeć na tarce
- kalarepka
- 1 papryka
- por
- kostka drożdży
- 1 szkl mąki z soczewicy - może być cała, ale wcześniej lepiej ją ugotować
- kolendra, czarna sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie, nasiona pokrzywy - zmieliłam
Por pokroiłam w paski, paprykę i kalarepkę w kostkę i poddusiłam na oleju kokosowym, dorzuciłam boczniaki, zalałam wodą. Mąkę z soczewicy zmieszałam ze szkl wody aby w zupie nie powstały gluty i gotowałam koło 15 min. Dorzuciłam kostkę drożdży, dodałam przyprawy i chwile podgotowałam aby zupa nabrała aromatu. Taka zupa wystarczy za samodzielny posiłek dzięki soczewicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz