środa, 21 stycznia 2015

Szyszkowy balsam magnezowy

Dlaczego szyszkowy? Ponieważ oliwa magnezowa została zrobiona na wywarze z szyszek i gałązek sosny.


Jak przygotować:

OLIWA MAGNEZOWA
  • 115 g chlorku magnezu
  • 44 g wywaru wodnego z szyszek i gałązek sosnowych - gotowałam je koło 15 minut
Wsypać magnez do gotowego i wystudzonego wywaru i mieszać do rozpuszczenia. 
BAZA OLEJOWA:
  • 100 g shea 
  • 95 g oleju kokosowego
  • 50 g masła kakaowego
  • 50 g maceratu z wrotycza
  • 16 g oleju rycynowego
  • 11 g oleju lnianego
Masła roztopić w kąpieli wodnej, gdy przestygną dodać pozostałe oleje i zapach - tu bergamotka i ylang. Wymieszać a gdy zacznie gęstnieć - zmiksować z oliwą magnezową i przelać do słoiczka. Odstawić do stężenia i z radością używać.

W ten sposób powstał mięciutki i puszysty balsam świetnie łagodzący napięcie mięśni, uspokajający skołatane nerwy. 
Najlepiej smarować się po kąpieli, gdyż wszystkie składniki lepiej się wchłoną.


 A tu skład INCI:


Jeśli chcecie dokładnie zapoznać się z rożnymi terminami zielarskimi ( macerat, czy pudry ziołowe), czy dowiedzieć się, czym rożni się odwar od wyciągu - to zapraszam tutaj: pl.herbs2000.com i tutaj  cudowne diety