Ciasto z fasoli "chodziło" mi po głowie od jakiegoś czasu, w końcu się za nie zabrałam i wyszło coś takiego:
2 puszki fasoli czerwonej lub 500 g gotowanej
2 dojrzałe banany
10 namoczonych daktyli
1 szkl wody
4 łyżki oleju
4 łyżki mąki kukurydzianej
ok 1,5 szkl mąki jaglanej
3/4 szkl mąki kokosowej - mogą być wiórki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
cynamon
imbir
Mokre składniki zblendowałam na pastę, potem po woli dorzuciłam suche i po wymieszaniu wyszło gęste ciasto. Przełożyłam je na płaską blaszkę wyłożoną papierem, posypałam pestkami dyni i orzechami włoskimi. Piekłam koło 40 min w 180 st C. Po wystudzeniu przekrawam ciasto na dwie części.
Krem
2 awokado - pestki suszymy. Można zrobić przyprawę lub macerat:)
3/4 szkl namoczonych daktyli
4 łyżki kakao
sok z 1/2 cytryny
3/4 szkl zblendowanych na pastę dowolnych orzechów
Wszystkie składniki miksuję na gęsty krem i smaruję nim ciasto. Można dodać dowolne przyprawy, jednak nie dużo bo w cieście jest wyczuwalny cynamon i imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz