wtorek, 23 grudnia 2014

Masala lawendowo - czekoladowa - świąteczny prezent nr 3

Okres świat i nie tylko, to dla mnie pysznie pachnące przyprawy.
Postanowiłam zrobić mieszankę do picia, smaczną, pyszną, rozgrzewającą i czekoladową.
A co w niej jest? Mało kto zgadnie :)
  • 1 szkl łusek gryczanych - uprażonych
  • 1 szkl erytrolu - nie używam cukru
  • 4 laski cynamonu cejlońskiego
  • po 1 łyżeczce: kardamonu, goździków i imbiru
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki kwiatów lawendy
  • po 1/2 szkl kakao i karobu

Wszystkie składniki zmielić na proszek, wymieszać, przełożyć do słoiczków i  zakręcić. Zapach jest obłędny :). Dodatki można dowolnie zmieniać. Łyżeczkę mieszanki wsypać do szklanki i zalać wrzącą wodą. Jeśli przeszkadzają Ci fusy, to przecedź przez sitko. Można dodać kapkę mleka.


Wyborny napój, pyszny i zaskakujący...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz