O zdrowotnych właściwościach czerwonej bulwie wiedzą chyba wszyscy, ale takie najważniejsze to:
- zawartość ogromnej ilości witamin: kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, sód, miedź, fluor, chlor, cynk, bor, lit, molibden, rubid i cez. Witamina C również występuje, ale więcej jej powstaje w procesie fermentacji podczas kiszenia.
- działa krwiotwórczo, zapobiega anemii i wspomaga leczenie białaczki
- wspomaga walkę z wirusami
- działa zasadotwórczo, odkwasza organizm
- zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę
- zawiera błonnik, przyśpiesza przemianę materii
- zawiera sporo cukru więc powinni uważać na niego cukrzycy i spożywać w niewielkich ilościach
http://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_burak_czyni_cuda.html
http://maratonizdrowie.blogspot.com/2012/12/cudowne-wasciwosci-buraka.html
http://hipokrates2012.wordpress.com/2012/04/10/przeciwutleniacze-i-lecznicze-wlasciwosci-soku-z-buraka/
http://zdrowie.wp.pl/multimedia/galerie/go:1/art982.html
Jako, że lubię niecodzienne przepisy postanowiłam zrobić z buraczków ocet:
- 2 kg buraków - wycisnęłam sok w sokowirówce
- 4 pomarańcze - wycięłam sok i razem z resztkami wrzuciłam do słoja
- 2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl namoczonych daktyli
Burak da się polubić a jest bardzo niedoceniany.
Ocet buraczkowy jest super :) ja robiłam z samych buraków. Rozrobiony z woda do picia wyglądał jak fenoloftaleina :D teraz juz mi się trochę utlenil i nie ma takiego fajnego kolorku
OdpowiedzUsuńSpróbuj dodać troszkę soku z cytryny i/lub trzymać w ciemnym miejscu w butelce z ciemnego szkła U mnie po winie, whisky 🤣🤣🤣
UsuńMożna trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu i będzie cały czas super.
UsuńSuper, że nie tylko ja mam takie pomysły. Mój smakuje trochę świątecznie, wiesz goździki i te sprawy:).
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie ludzi zwariowanych :)
UsuńJa mam ocet z zakwasu...wystarczy trzymac zakwas w cieplym z niedokreconym wieczkiem...ma posmak winno octowy i jest kwasny...petarda !!!
OdpowiedzUsuńZakwas też robię i też uwielbiam...
UsuńFajny pomysł dzięki, ale chyba dam inne przyprawy
OdpowiedzUsuńDodaj to co lubisz, ważne żeby było zrobione z sercem :)
UsuńPrzeciez to są dwa różne procesy - jak dodasz sól i zaczyna się kisić, to już nigdy nie zrobisz z tego octu!!!
OdpowiedzUsuńSwoim wpisem wprowadzasz w błąd osoby, które tak jak ty nie mają pojęcia o procesach fermentacyjnych, a chcieliby zacząć robić octy!
Kiszonka jak się przekisić to nigdy nie będzie octem. Tam jest potrzebny cukier!
Radzę przeczytać wpis ze zrozumieniem......
UsuńMoj komentarz nie byl skierowany do wpisu na blogu, ale do czyjegos komentarzea z dn 26.marca.2020, gdzie jest napisane: "Ja mam ocet z zakwasu...wystarczy trzymac zakwas w cieplym z niedokreconym wieczkiem...ma posmak winno octowy i jest kwasny...petarda !!!"
OdpowiedzUsuń