Zostało mi trochę skórek, znacznie więcej niż trochę więc odłożyłam 1 szklankę startej na tarce skórki i uczyniłam chleb. Z reszty usmażyłam konfitury z ananasem i bananami.
Przepis na chlebek jest następujący:
- 1 szklanka startej na tarce skórki arbuza
- 1 szkl mąki jaglanej
- 1/2 szkl mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl mąki ryżowej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki octu - u mnie bazyliowy
- 2 łyżki przyprawy piękna
- 2 łyżki zmielonego lnu
- ok 1 szkl wody
Po upieczeniu wygląda pięknie, a jak pachnie.... Przykrycie góry liśćmi zapobiega pękaniu ciasta. Jak pęknie to nic się nie stanie, ale że u mnie sporo chrzanu rośnie a ja daję szanse każdemu zielonemu listkowi, to taki chleb o pięknym wzorze dziś jadłam.
Pastę zrobiłam ze słonecznika, oleju kokosowego, pomidorów z cukinią i przypraw.
Upiekłam też taki chlebek ale ze startym selerem, równie pyszny:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz