Jako wielbicielka octów ( od niedawna - jakiś rok, mimo, że rożne octy produkuje od 5 lat:), postanowiłam zacząć
dzielić się moją pasją nie tylko w zakresie tworzenia własnych
przetworów, ale także przygotowywania pysznych dań wegańskich
bezglutenowych, tworzenia mieszanek przyprawowych, robienia własnych
kosmetyków, tworzenia cudaków z mas
plastycznych, wytwarzania " czegoś z niczego", oraz pokazywania masy
innych ciekawych rzeczy. Czyli to, czym żyję na co dzień - co jest moja pasją.
I tu pojawia się pierwszy wpis na wykorzystanie octu owocowego,
tym razem ŚLIWKOWO - IMBIROWEGO, zrobionego rok temu.
Sałatka ze skórki arbuza:
- biała skórka arbuza pokrojona w kostkę - zieloną skórę cieniutko obieramy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
Można dodać inne warzywa: ogórki, pomidory - najlepiej koktajlowe, dynię, marchewkę, czosnek itp. Pokrojone warzywa mieszam w misce i wsypuję do słoików. Wlewam do każdego słoika po 1 - 1,5 łyżki oleju i zalewam gorącą zalewą.
Zalewa:
- 2 szkl wody
- 1 szkl octu - może być jabłkowy, ziołowy, owocowy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki, może być wędzona
- 1 łyżeczka kolendry
Wszystkie składniki wymieszać, zagotować i zalać sałatkę. Pasteryzowałam 10 minut.
Taką sałatkę zjadam jako warzywka do obiadu, dodaję do sosu pomidorowego lub do sałatki ziemniaczanej z sosem jaglanym.
Zakochaj się w octach tak jak ja:)
Dzień dobry:) ja dopiero zaczynam przygodę z octami dzięki Inez ale jest obiecująca.
OdpowiedzUsuńPowodzenia z blogiem.
Pozdrawia wegetarianka od lat wielu weganka od 1,5 roku:)
Czekam na więcej wpisów.
Moją inspiracją te jest Inez, choć octy robię od około 5 lat, ale nie takie wymyślne jak teraz. Mam już plan następnych postów, więc nie będziesz zawiedziona. Dzięki za odwiedziny
OdpowiedzUsuń