piątek, 4 lipca 2014

Tarta z musem z mango i awokado. Bezglutenowa

NAJPIERW namocz na noc dowolne pestki - 1/2 szkl ziaren słonecznika, mogą być pestki dyni, orzechy. Rano odcedź, zalej 1 szkl wody i zblenduj na papkę.   
Namocz też 1/2 szkl daktyli.
Pestki z awokado NIE WYRZUCAMY, będzie bohaterem następnego postu.

ciasto:
  • 1 szkl mąki jaglanej
  • 1/2 szkl mąki gryczanej
  • 1/2 szkl mąki ryżowej
  • 1/2 szkl zmielonych orzechów arachidowych - mogą być inne orzechy czy pestki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki octu winnego - u mnie jaglany
  • papka z nasion - jako zagęstnik i sklejacz
  • szczypta soli
Wszystkie składniki zagniatam na kruche ciasto, jeśli jest za suche, dodaję trochę wody, aby się skleiło. Wyklejam nim dno blaszki i piekę w 160 st ok 40 min. Można dłużej, wtedy ciasto będzie bardziej kruche ... i bardziej kruszące się.


PAMIĘTAJ  aby blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia a unikniesz gimnastyki z wyciąganiem ciasta z blaszki.

Masa:  
  • 2 mango 
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • namoczone daktyle, odcedzone
  • po 1 łyżeczce skórki z cytryny i pomarańczy - u mnie suszone i zmielone
 Wszystkie składniki blenduję i wykładam na upieczony i zimny spód, wygładzam i ozdabiam kleksami dżemu np truskawkowego bez cukru oraz płatkami migdałów

 
 NIEBO W GĘBIE :)

  • proste
  • szybkie w wykonaniu
  • słodycz przełamana kwaskiem skórek cytrusowych i orzeźwiającym smakiem truskawek
  • wegańskie, bezglutenowe
  • sycące